XII edycja Konkursu Nasze Sandomierskie – kulinaria regionalne

20 września 2014 r. w sali widowiskowej sandomierskiego Zamku rozstrzygnięta została XII edycja konkursu Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne, popularyzującego tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej regionu świętokrzyskiego.

O zaszczytny tytuł i srebrną chochlę walczyło pięć gmin z powiatu sandomierskiego – Dwikozy, Łoniów, Koprzywnica, Obrazów i Wilczyce. Motywem przewodnim tegorocznego konkursu były potrawy przygotowane z nabiału.kulinaria14_2

Jurorzy oceniali pochodzenie regionalne potraw, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę stoisk. Na stołach w sandomierskim Zamku królowały pierogi z białym serem na słodko, pierogi ruskie, kluseczki z miętą, tradycyjne białe sery, pasty serowe.

Autor: Marcin Maj

 

Wielkość czcionki
Kontrast