Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne

kulinaria11_1 Prezentacje, degustacje potraw oraz występy lokalnych artystów wypełniły program imprezy zorganizowanej przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu z cyklu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, która po raz dziewiąty odbyła się na dziedzińcu zamku królewskiego w Sandomierzu.

02 października 2011 r. o główną nagrodę – Srebrną Chochlę rywalizowały reprezentacje sześciu gmin z powiatu sandomierskiego, a motywem przewodnim tegorocznych zmagań były potrawy z drobiu przygotowane w oparciu o rodzime przepisy.

Gminny Ośrodek Kultury w Łoniowie, który reprezentował naszą gminę w tegorocznym konkursie zaprosił mieszkańców i turystów Sandomierza na „Gęś nadziewaną po dworsku”.

kulinaria11_3Potrawa ta ściśle związana jest z naszym regionem, a nawiązuje do tradycji dworu hrabiów Moszyńskich w Łoniowie – mówił dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury p. Marek Bisztyga podczas prezentacji łoniowskiego specjału.

Gęsi na terenie Gminy Łoniów hodowane były w niemal każdym gospodarstwie jako źródło mięsa, tłuszczu i przede wszystkim pierza co stanowiło także dodatkowe źródło dochodu.

Obecnie gęsina to nie tylko zdrowe i bezpieczne mięso, to rarytas wśród europejskich smaków.

Dodatkowego smaku przygotowanej potrawie dodawała piękna dekoracja i wystrój XIX wiecznej komnaty. Niewątpliwie miłą niespodzianką przygotowaną przez instruktorów GOK dla wszystkich gości była wystawa ptactwa domowego i ozdobnego mieszkańców naszej gminy.

Jury pod przewodnictwem Anny Rzeszut z zespołu “Lasowiaczki” za prace w przygotowaniu „Gęsi nadziewanej po dworsku” wyróżniło Gminę Łoniów dyplomem oraz nagrodą rzeczową.

 

 

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast