| loniow.pl |
AKTUALNOŚCI

Otwarcie przetwórni w Jasienicy

11 września 2015 r. w Jasienicy otwarty został Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw POLKON Sp. z o. o.

polkon15_3

polkon15_2W uroczystym otwarciu uczestniczyli m.in.: Wiceminister gospodarki i Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego – Arkadiusz Bąk, Wojewoda Świętokrzyski – Bożentyna Pałka-Koruba, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego – Adam Jarubas, członek Zarządu województwa świętokrzyskiego – Kazimierz Kotowski, radny sejmiku województwa świętokrzyskiego i jednocześnie sekretarz Gminy Łoniów – Andrzej Swajda, Dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej – Grzegorz Orawiec, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
w Kielcach – Andrzej Pałys, Wicestarosta powiatu sandomierskiego – Wojciech Dzieciuch, Komendant Powiatowej Straży Pożarnej w Sandomierzu – mł. bryg. mgr Adam Czajka, Dyrektor świętokrzyskiej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Sandomierzu – Magdalena Kędzierska, kierownik biura ARiMR w Sadnomierzu – Marcin Piwnik, Przewodniczący Rady Gminy Łoniów – Antoni Szpak, Wójt Gminy – Szymon Kołacz.

Zagęszczone soki owocowe i naturalne aromaty owocowe to głównym produkt zakładu, który powstała na powierzchni 2,7 hektara. Proces technologiczny prowadzony z wykorzystaniem specjalistycznych urządzeń stawia ten obiekt jako jeden z najlepiej zautomatyzowanych w Polsce.
Na jego terenie znajduje się biologiczna, tlenowa oczyszczalnia ścieków, własne ujecie wody
i kotłownia parowa.

polkon15_4W obecnym sezonie produkcyjnym zakład osiągnie zakładane w pierwszym etapie moce produkcyjne tj. przerób 700 ton jabłek na dobę – mówi Piotr Trojanowicz, prezes spółki POLKON. W drugim etapie, którego zakończenie przewiduje się na luty 2016 r. zakład osiągnie docelową moc przerobową 1100 ton owoców na dobę. Produkowane koncentraty i aromaty są obecnie sprzedawane w 100 procentach
do krajów Europy Zachodniej.

Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw POLKON to przed wszystkim nowe miejsca pracy. Obecnie zatrudnienie w przetwórni znalazło 50 osób, a na jednej zmianie bezpośrednio przy produkcji pracuje dziewięć osób. Zakład współpracuje
w zakresie skupu owoców z okolicznymi rolnikami, grupami producentów oraz wyspecjalizowanymi firmami skupowymi.

W ciągu roku planuje się tam przerabiać około 80 tyś. ton owoców głównie jabłek.

 

Autor: Marcin Maj

Wielkość czcionki
Kontrast