Kulinaria regionalne
XVII edycja konkursu „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” miała miejsce na Sandomierskim Zamku w dniu 15.09.2019 r. Organizatorem imprezy było Muzeum Okręgowe w Sandomierzu. Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były „Grzyby w lokalnej kuchni”.
Grzyby jako dary natury od wieków ceniono w Polsce za ich walory smakowe. Potrawy tworzone na bazie leśnych grzybów lub nimi urozmaicane to typowo polski charakter kuchni. Pojawiają się one często w towarzystwie warzyw i szczególnie w dniach postnych. Jadano je od wczesnej wiosny do jesieni, dodając do różnych potraw, gotowanych i pieczonych mięs lub stosowano jako przyprawę. Często chłopom i pasterzom służyły jako zamiennik mięsa – okraszali nimi gotowane ziemniaki czy podawali do chleba jako specjał równy wieprzowinie. Z grzybów przyrządzano zupy z dodatkiem m.in. kasz, świeżej kapusty lub kiszonej, ziemniaków czy klusek. Popularnym daniem staropolskim były grzyby gotowane i przyrządzane na gęsto, które jedzono najczęściej z ziemniakami z masłem bądź słoniną, ale również z chlebem, kluskami, rybami czy ryżem. Stosowano je także jako farsz do gotowanych lub pieczonych pierogów, naleśników, pasztetów. Dziś nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez grzybów. Przygotowujemy z nich sosy, farsze i dodatki.
Stoisko Gminy Łoniów przygotowane zostało przez Koło Gospodyń Wiejskich „Łoniowianki” we współpracy z pracownikami GOK. Łoniowskie gospodynie po uzbieraniu w lesie grzybów przygotowały: gulasz grzybowy, smalec z grzybami podany na kromce wiejskiego chleba, a do konkursu zgłosiły barszcz z grzybami i kaszą, który dla obecnych stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Autor: Marek Bisztyga